Val-Dieu Grand Cru to ciemne, mocne piwo górnej fermentacji w
stylu Belgian Strong Ale z belgijskiego browaru Brasserie de l’Abbaye du Val-Dieu. Jest to
trunek warzony według receptury cystersów z opactwa Val-Dieu, ma 10,5% alkoholu, 20 IBU, jest niefiltrowany i refermentowany w butelkach. Na ratebeer oceniony na maksymalne 97 punktów ogółem i 97 w stylu.
Butelka 750ml, oliwkowa etykieta a na niej
niepełne dane o składzie i parametrach, korek, drucik. Piana biała, gruba, sycząca, szybko opada do
pierzynki. Barwa brązowo miedziana, opalizująca. Aromat lekko karmelowy, melasowy, w tle cukier kandyzowany, rodzynki, suszone gruszki, daktyle, odrobina przypraw w typie białego pieprzu. W smaku dość słodkie, rodzynkowe, estrowo karmelowe, delikatnie pikantne, fenolowe w posmakach. Są też echa miodu pitnego... Goryczka ziołowa, niska. Wysycenie średnie do wysokiego, zbyt wysokie jak na styl, lekko wyklejające, lekko szczypiące, treściwe, z rozgrzewającym i jednak za wysokim alkoholem.
W tym przypadku przydałoby się poleżakować - ogólnie odrobinę nieułożone, troszkę zbyt wyraźny alkohol... Mimo to i tak piwo klasa.
Cena: 28,00zł
7,5/10 pkt
Browar:
www.val-dieu.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz