Ola
Dubh (21 Special Reserve) ze szkockiego Harviestoun Brewery to Old Ale (Oak Aged Black Ale według etykiety) o
zawartości alkoholu na poziomie 8% obj. i goryczce 40 IBU. Trunek
leżakował 6 miesięcy w beczkach po Highland Park 21 Year Old Single Malt
Scotch Whisky. Inna nazwa to Black Oil 21 Year Old. W składzie woda, słód, owies, angielski chmiel East Kent Goldings, Fuggles i amerykański Galen, drożdże.
Na ratebeer 98 punktów ogółem i 97 w stylu, co daje miejsce w Top 50.
Butelka
330ml, ciemna etykieta, kontra, kartonowa etykietka na sznureczku,
firmowy kapsel owinięty czarnym złotkiem, brak info o pełnym składzie i
parametrach
trunku. Piana beżowa, drobna, jak na cappuccino, dość trwała. Barwa
ciemno brązowa, nieprzejrzysta. W aromacie karmel, melasa, toffi, czekolada, kawa zbożowa, likier waniliowy. W smaku półsłodkie, treściwe, generalnie powtórka z zapachu, może nieco więcej wanilii. Goryczka niska, lekko palona, popiołowa. Alkohol rozgrzewający, w posmakach whisky. Nisko wysycone, gładkie, aksamitne i dość gęste w odbiorze.
Praktycznie niczym nie ustępuje wersji Ola Dubh 18, może minimalnie delikatniejszy aromat i wyraźniejsza whisky w posmaku, ale to nadal to samo świetne leżakowane Old Ale.
8,5/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz