Ola
Dubh (16 Special Reserve) ze szkockiego Harviestoun Brewery to Old Ale (Oak Aged Black Ale według etykiety) o
zawartości alkoholu na poziomie 8% obj. i goryczce 40 IBU. Trunek
leżakował 6 miesięcy w beczkach po Highland Park 16 Year Old Single Malt
Scotch Whisky. Inna nazwa to Black Oil 16 Year Old. W składzie woda, słód, owies, angielski chmiel East Kent Goldings, Fuggles i amerykański Galen, drożdże.
Na ratebeer 99 punktów ogółem i 98 w stylu, co daje miejsce w Top 50.
Butelka
330ml, ciemna etykieta, kontra, kartonowa etykietka na sznureczku,
firmowy kapsel owinięty czarnym złotkiem, brak info o pełnym składzie i
parametrach
trunku. Piana beżowa, drobna i obfita, trwała i zdobiąca szkło. Barwa ciemno brązowa, nieprzejrzysta. Aromat dość intensywnie waniliowy, do tego oczywiście karmel, suszone owoce, melasa, dębina, whisky i nieco torfu. W smaku podobnie, półsłodkie, treściwe, tu torf nieco wyraźniejszy, sporo kawy, wanilii, likieru. Goryczka niska, palono tytoniowa, lekka szorstkość popiołowa na języku. Wysycenie niskie, pełne, gęste i aksamitne w odbiorze.
W moim odczuciu najlepsze z dotychczas degustowanych Ola Dubh na blogu. Najwyraźniej czuć tu wpływ beczki oraz fajne torfowe smaczki, co przy ogólnej wysokiej jakości piwa dają dodatkowo sporo przyjemności w piciu.
9/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz