Noa Pecan Mud Cake to Imperial Stout warzony z dodatkiem aromatu orzechów pekan i wanilii w szwedzkim Dugges Bryggeri dla Omnipollo. Piwo ma 11% obj. alkoholu, 60 IBU i to właściwie wszystko, co twórcy
o nim piszą. Piwo na ratebeer bardzo wysoko ocenione - 100 punktów overall i 96 style! Butelka z datą do 25/02/21.
Malowana butelka
o pojemności 330ml, kapsel czarny golas, brak podanego pełnego składu i parametrów. Piany praktycznie brak. Barwa czarna, nieprzejrzysta. W aromacie ciasto tiramisu i likier czekoladowo waniliowy. W smaku znów tiramisu, lody czekoladowe, orzechy (głównie włoskie, pekan mniej wyczuwalne), kawa, lukrecja i wanilia. Dość słodkie, lepkie, w odczuciu nieco szorstkie i mączne (może to dodatek jakiejś mączki z pekan?), treściwe i pełne, nie jest jednak specjalnie gęste czy oleiste. Alkohol w likierowej, wyraźnie rozgrzewającej postaci, nagazowanie niskie do średniego, drobne.
To nie RIS tylko deser a raczej ciasto (stawiam na tiramisu) w płynie. Mam jednak nieodparte wrażenie, że podobnie jak ich kooperacyjne Yellow Belly Sundae jest to nieco sztuczne, zbyt aromatyzowane piwo, co nie zmienia faktu, że smaczne.
Cena: 35,00zł
8/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz