Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 26 lipca 2016

To Øl - Sur Simcoe

Sur Simcoe, z duńskiego browaru kontraktowego To Øl, to uwarzone w belgijskim De Proef Brouwerij, lekkie, górno fermentacyjne Sour Pale Ale, tudzież Single Hopped Sour Mashed Session IPA, obficie chmielone tylko jednym amerykańskim chmielem Simcoe. Zawartość alkoholu na poziomie 4,5% obj., 25 IBU, w składzie woda, słód pilzneński, melanoidynowy, cara crystal, niesłodowana pszenica, chmiel i drożdże. Na ratebeer 92 punktów ogółem i 67 w stylu. Warka do 09/02/17.


Puszka 500ml, brak informacji o pełnym składzie i parametrach trunku. Obfita, drobna piana, dość trwała i fajnie oblepiająca szkło. Barwa złota, opalizująca. Aromat leśny, świerkowy, cytrusowy i kwaskowy w porzeczkowo agrestowy sposób. W smaku lekko kwaskowe, delikatne, sporo porzeczki, agrestu, limonki, odrobina pszenicy... Goryczka niska, wysycenie niskie do średniego, bardzo pijalne, sesyjne.


Piwo błyskawicznie znika ze szkła - niesamowita pijalność, świeżość i rześkość w połączeniu z fajnym aromatem i niskim alkoholem to doskonała kompozycja na lato.


Cena: 20,00zł

8,5/10 pkt





Zakupione  w sklepie www.smakpiwa.pl

Browar:
to-ol.dk



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz