Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 26 lipca 2016

Pracownia Piwa - Mr. Hard's Rocks Milk

Mr. Hard’s Rocks Milk z podkrakowskiego browaru Pracownia Piwa to ciemny, mocny Russian Imperial Stout w mlecznej wersji - z dodatkiem sporej ilości laktozy. Piwo górnej fermentacji o ekstrakcie początkowym na poziomie 25% wag., alkoholu 8,8% obj. oraz 60 IBU. W składzie woda, słód jęczmienny, pszeniczny, karmelowy, palony jęczmień, czekoladowy, laktoza oraz amerykański chmiel Tomahawk. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer ocenione na 97 punktów ogółem i 64 w stylu.


330ml butelka, czarny kapsel i etykieta foliowa zawierająca pełne dane na temat parametrów i niepełny skład trunku. Pianka niewielka, jak na espresso, nietrwała. Barwa czarna, nieprzejrzysta, z brązowymi refleksami. Aromat to głównie mleczna czekolada, trufle, laktoza... W smaku słodkie, pełne, czekoladowe, z posmakiem cappuccino i laktozy. Goryczka średnia, ładnie kontruje słodycz. Alkohol nieźle ukryty, niskie wysycenie, dość oleiste w odbiorze.


Przy całej swojej słodyczy dość szybko się to pije, nieźle jest ułożone i aksamitne. Minusem jest jednowymiarowość.
Cena: 20,45zł

7,5/10 pkt


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz