WRCLW
Rye RIS Bourbon Barrel Aged to Imperial Stout leżakowany w dębowych beczkach po amerykańskim Bourbonie,
uwarzony we
wrocławskim Browarze Stu Mostów i wydany w serii WRCLW Barrel Aged Series. Parametry i skład takie same, jak w wersji podstawowej: ekstrakt 23%
wag., alkohol 10,2% obj. i goryczka 62 IBU. W składzie woda, słód
pilzneński, żytni, karmelowy 400 EBC, monachijski, pszeniczny
czekoladowy, barwiący, cukier, niemiecki chmiel Magnum i Tettnanger,
drożdże. Piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane. Na ratebeer 99 punktów ogółem i 90 w stylu. Vintage 2016.
8-/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
100mostow.pl/blog
Butelka
330ml, czarny kapsel z logo browaru, etykieta z niepełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku. Piany praktycznie brak, raczej delikatna mgiełka. Barwa czarna, niemal nieprzejrzysta. Zapach intensywny, głównie zdominowany aromatami z beczki - piękna wanilia z odrobiną kokosu i dębiny, nuty burbonu, w tle majaczą jakieś praliny, czekolada, kawa espresso. W smaku znów króluje wanilia, whisky, likier czekoladowy, kawowy, karmelowy... Goryczka niska, lekko palona. Wysycenie niskie, pełne, lekko wyklejające, całkiem gęste i aksamitne w odczuciu. Alkohol mógłby się jeszcze nieco lepiej ułożyć.
Aromat jest tu znacznie bogatszy niż w wersji czystej - tam echa czekolady i kawy były ledwo obecne, tu króluje co prawda beczka, ale dzięki temu zapach jest intensywny i konkretny. Smak również jest pełniejszy, bardziej złożony, choć pojawił się problem większej alkoholowości od burbonu. Mimo wszystko wersja BBA o pół punktu lepsza :)
Cena: 16,50zł8-/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
100mostow.pl/blog
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz