Jækel z norweskiego browaru HaandBryggeriet, to Barley Wine (według
etykiety Norse Barley Wine) o
zawartości alkoholu na poziomie 9,5% obj., uwarzony dla uczczenia warki nr 666, do czego nawiązuje też etykieta. W składzie woda, słód, chmiel oraz drożdże. Na ratebeer ocenione na 95 punktów ogółem i 82 w stylu. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, do butelek rozlane w lutym 2014 roku, data przydatności to luty 2017 (a więc ponad 2 lata na leżaku).
Butelka
500ml, niepełne info o składzie i parametrach trunku na
etykiecie, firmowy czarny kapsel z czerwonym logo w kształcie palców. Drobna, kremowa piana, w postaci kożuszka dość długo się utrzymuje. Barwa brązowo czerwona, klarowna. W aromacie słodowo - suszone owoce, karmel, zioła, syrop na kaszel... W smaku podobnie, z tym że dochodzą słodkie owoce kandyzowane, rodzynki, miód, lekka kwaśność mandarynek, likier i jałowiec czy coś podobnego, co jeszcze bardziej kojarzy się z nalewką ziołową czy lekarstwem. Goryczka niska, wysycenie bardzo niskie, treściwe i pełne w odbiorze, choć nie gęste czy oleiste.
Bardzo dziwny Barley Wine, poza klasycznym bukietem dochodzi tu cała masa ziół i lekko cytrusowa kwaskowatość. Mimo prawie 2,5 lat leżakowania alkohol wciąż mocno się wybija, pojawiła się też lekka nuta miodowa i porto.
Cena: 22,00zł
7+/10 pkt
Browar:www.haandbryggeriet.net
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz