Kwas Alfa, czyli kooperacyjne piwo Browaru Pinta oraz duńskiego To Øl w stylu Sour Ale, a dokładniej Sour Rye Pale Ale (Kwaśne Żytnie Pale Ale), uwarzone w Browarze na Jurze. Jest to kwaśny, lekki, niefiltrowany i pasteryzowany trunek o ekstrakcie
początkowym 11,5% wag.,
alkoholu na poziomie 4,3 % obj.. W składzie mamy wodę, słody Weyerman: pale ale, żytni, carahell, "brzeczka zakwaszona bakteriami Lactobacillus Helveticus i fermentowana
drożdżami US-05. Chmielone nowozelandzką odmianą Green Bullet - także na
zimno". Na ratebeer oceny na 76 overall i 34 style. Warka do 18/11/2016.
Butelka 330ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana skąpa, szybko opada do zera. Barwa żółto pomarańczowa,
mocno mętna. Aromat przypomina dojrzałą papaję z czerwoną porzeczką oraz z dodatkiem ziół i czerwonego pieprzu. W smaku lekko kwaskowe, mineralne, cierpkie, nisko wysycone. Jest odrobina kwaśnych owoców, przypraw, czerstwego chleba i ziemistości. Goryczka niska do średniej jak na styl. Dość pełne, ale orzeźwiające.
Niezły, choć ogólnie jest to jeden z tych mniej udanych kwasów w dorobku Pinty. Niepotrzebna słodycz papai w aromacie i dziwna, niezbalansowana gorycz w smaku.
7-/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
shop.to-ol.dk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz