Maracaibo Especial (Special Brown Ale) z amerykańskiego Jolly Pumpkin Artisan Ales, to
Belgian Dark Strong Ale z dodatkiem kakao, cynamonu i skórki słodkiej pomarańczy. Piwo uwarzone na wzór belgijski, przez twórców określane jako Sour Brown Ale, zawiera alkohol na poziomie 7,5% obj. i goryczkę 25 IBU. Na ratebeer 97 punktów w stylu i 96 ogółem.
Butelka
750ml, niepełne dane o składzie i parametrach na etykiecie, czarny
kapsel. Po nalaniu do szkła tworzy się drobna, zwarta piana, obfita i trwała, ładnie oblepiająca szkło. Barwa czerwono rubinowa, lekko mętna. Aromat budzi skojarzenia z czerwoną porzeczką, czerwonym winem, ciemnym winogronem, drewnem i rodzynkami. W smaku kwaskowo winne, półwytrawne, sporo nut taninowych, dębowych, beczkowych (ale czystych, bez waniliowych naleciałości) oraz nut czerwonych owoców, może karmelu. Pojawiają się także przyprawowe smaczki, delikatne kandyzowane morele, wiśnie, migdały... Kakao, cynamon i skórka pomarańczy stanowią jakiś marginalny, ledwo wyczuwalny dodatek zapachowo-smakowy. Goryczka niska, pestkowa. Wysycenie średnie, drobne, półpełne z niewyczuwalnym alkoholem.
Niezwykle szlachetny trunek, faktycznie w odbiorze jest to bardziej Sour Brown Ale niż BDSA. Ogólnie jestem pod wrażeniem - złożone i kompleksowe piwo, a przy tym nieźle pijalne.
Cena: 59,00zł
9/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.jollypumpkin.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz