Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 14 czerwca 2016

AleSmith - Nut Brown English-Style Ale

Amerykański browar AleSmith Brewing Company ma w swojej ofercie Brown Ale, które zajmuje 26 miejsce w Top 50 najlepszych piw w tym stylu na świecie według ratebeer (95/99 punkty overall/style przy ponad 700 ocen). Jest to ciemne, górno fermentacyjne piwo typu Ale w brytyjskim stylu, o zawartości alkoholu na poziomie 5% obj., ekstrakcie 13,33° Plato i goryczce 17 IBU. Piwo wyróżnione srebrnym medalem w 2014 roku na San Diego International Beer Competition.


Malowana butelka o pojemności 355ml, firmowy kapsel, lakoniczne dane o składzie i parametrach piwa. Pian niska, sycząca, szybko gaśnie praktycznie do zera. Barwa mahoniowa, klarowna. Aromat mało wyrazisty, głównie karmel i toffi, może w tle laskowe orzechy... W smaku półwytrawne, mdłe, mega karmelowe, znów w posmakach orzechy laskowe i to praktycznie tyle. Goryczki brak, wysycenie średnie, wodniste.


Raczej słabo jak na Top 50 piw z gatunku Brown Ale... Przede wszystkim piwo jednowymiarowe, puste, mało intensywne i nudne...
Cena: 18,10zł

5/10 pkt







Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl

Browar:
alesmith.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz