Jamarillo z browaru
kontraktowego Birbant warzącego w Zarzeczu, to California Common - lekkie, jasne piwo dolnej fermentacji (drożdże dolnej fermentacji pracują tu w temperaturze typowej dla amerykańskiego ale),
chmielenie na zimno w przepływie za pomocą hopsbantu.
Piwo ma
ekstrakt na poziomie 14 BLG, alkohol 5,6% obj. oraz goryczkę 40 IBU. W składzie woda, słód pale
ale, karmelowy, biscuit, amerykański chmiel Jarrylo i Amarillo, suche drożdże dolnej fermentacji W-34/70. Niefiltrowane, pasteryzowane. Na ratebeer 45 punktów ogółem i 66 w stylu.
Butelka
500ml, kolorowa etykieta z pełnym info o składzie i parametrach
zawartości, czarny
kapsel z białym logo browaru. Piana nieduża, średnio oczkowa, pozostaje w postaci firanki. Barwa bursztynowa, mętna. Aromat mdły, jest trochę dojrzałych owoców tropikalnych, biszkopty i diacetyl. W smaku podobnie, jest lekka słodycz, przejrzałe mango, papaja, drożdże, słodowość i masełko. Goryczka nieduża, niezbyt przyjemna, łodygowa. Wysycenie niskie do średniego, szczypiące, delikatnie cierpkie.
Nie do końca pasuje mi to piwo - nie wiem, czy tak ma smakować California Common (bo to moje pierwsze), ale diacetyl nie jest tu raczej wyznacznikiem stylu?
Cena: 7,55zł
5,5/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.facebook.com/browarBirbant
www.browarbirbant.pl
Browar:
www.facebook.com/browarBirbant
www.browarbirbant.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz