American Barleywine Grand Prix z browaru
kontraktowego Pinta, uwarzone w Browarze na Jurze według receptury Łukasza Kubickiego, zwycięzcy Warszawskiego Konkursu Piw Domowych. Jest to
jasne, filtrowane, pasteryzowane i mocno chmielone po amerykańsku Barley Wine. Parametry: ekstrakt
początkowy 22% wag.,
alkohol na poziomie 8,1% obj. i goryczka 120 IBU. W składzie mamy wodę, słody Weyermann: pale ale, monachijski typ I,
pszeniczny jasny, caramunich typ II, carared, carahell, słód Castle
Malting Biscuit, płatki owsiane, amerykański chmiel Columbus, Simcoe oraz
Centennial, płatki dębowe American Bourbon, drożdże górnej fermentacji Fermentis Safale
US-05. Na ratebeer 92 punktów ogółem i 68 w stylu.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana nieduża, niezbyt też trwała. Barwa ciemno bursztynowa, opalizująca. Aromat po trochu żywiczny, cytrusowy, karmelowy i likierowy. W smaku mocno słodowe, dość słodkie, owocowe w stylu tropików i przejrzałych cytrusów. Goryczka raczej wysoka, długa i niezbyt przyjemna. Alkohol lekko wyczuwalny, nie przeszkadza. Wysycenie niskie, dość gęste i treściwe.
Dość przeciętne American Barley Wine, bez większych wad, niczym nie zaskakujące.
7/10 pkt
Zakupione na Warszawskim Festiwalu Piwa 2016: warszawskifestiwalpiwa.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz