Czorny Miś to kooperacyjne Silesian Black Ale, uwarzone w Browarze Widawa Wojciecha
Frączyka, według receptury Tomasza
Kopyra. Piwo
ma alkohol na poziomie 6,2%
obj., ekstrakt 16% wag., jest niefiltrowane i niepasteryzowane. W
składzie woda, słód pale ale, monachijski, peated, pszeniczny, czekoladowy, caramunich, polskie
chmiele Marynka oraz Sybilla, drożdże górnej fermentacji Safale S-04.
Butelka
330ml, brązowa etykieta z naszkicowaną głową kuguara, pełne dane o
składzie i parametrach (poza
IBU), kapsel czarny golas. Spora sycząca piana, która szybko opada nieznacznie zdobiąc szkło. Barwa czarno błotnista. W aromacie dominują nuty Milk Stoutu - czekolada, kawa z mlekiem, cola i nuty palone, chmiel jedynie w postaci słabo wyczuwalnych ziół i owoców leśnych. Smak palony (niewielka torfowość), lekko cierpki, lekko słodki, jest czekolada, zimna kawa po turecku, popiół i jagody. Goryczka średnia, długo zalegająca. Nagazowanie średnie, dość puste w odbiorze, w afterteasie alkoholowa tania whisky.
To czarne PIPA smakuje jak rozwodniony Milk Stout, mocniej nachmielony co prawda, ale z niefajną goryczką i dziwnie przeszkadzającym alkoholem. Po raz kolejny się potwierdza - polskie chmiele nie robią roboty!
Cena: 8,50zł6,5/10pkt
Zakupione w sklepie Piwnica Wrocław: www.facebook.com/piwnica.sklep
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz