Basista, z
wrocławskiego browaru rzemieślniczego Profesja, to American Farmhouse Ale uwarzone w kooperacji z pubem Jabeerwocky w hołdzie zmarłemu w grudniu 2015r. Lemmy'emu z Motörhead. Trunek jest niefiltrowany,
niepasteryzowany, zawiera alkohol na poziomie 5,9% obj., ekstrakt 13° Plato i
goryczkę 26 IBU. Użyte chmiele to niemiecki Hallertauer Tradition oraz amerykańskie Cascade, Mosaic i Centennial. W składzie także: woda, słód pilzneński, monachijski, aromatic, pszeniczny i płatki owsiane oraz trzy rodzaje drożdży - California Ale, Wallonian Farmhouse oraz Brettanomyces Bruxellensis. Na ratebeer 82/70 overall/style.
Butelka
500ml, charakterystyczny krasnal na etykiecie, pełne dane o
składzie i
parametrach piwa, biały goły kapsel. Piana mydlana, szybko się dziurawi i opada do chmurek. Barwa bursztynowo brunatna, mętna. W aromacie troszkę cytrusów, troszkę brzoskwiń, fenoli i sporo nutek dzikich, funky, starej skóry od brettów - całkiem przyjemnie, choć delikatnie. W smaku wytrawne, mało słodyczy - czuć przejrzałe mango, skórkę curacao, albedo, pikantne przyprawy, stajnię, siano... Goryczka średnia, dość długa, nieco łodygowo trawiasta. Nasycenie średnie, lekkie (wręcz wodniste) w odbiorze.
Niezobowiązujące, sesyjne piwo na wieczór dla miłośników delikatnej stajni w akompaniamencie amerykańskich chmieli. Połączenie nowej fali z konserwatywną Belgią jak najbardziej na propsie.
Cena: 7,80zł
7/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
browarprofesja.pl
www.facebook.com/BrowarProfesja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz