Son of a Birch z browaru
kontraktowego Pinta uwarzone zostało w Browarze na Jurze i jest to
lekkie, jasne, niefiltrowane i pasteryzowane Wheat Ale wyrabiane z użyciem soku z brzozy (według twórców Birch Wheat / Oskoła Pszeniczne). Piwo ma ekstrakt
początkowy 9% wag.,
alkohol na poziomie zaledwie 3 % obj. i goryczkę 20 IBU. W składzie mamy sok z brzozy - Oskoła (birch soap), wodę, słody Weyermann: pszeniczny jasny i pilzneński, amerykański chmiel Centennial, miód gryczany, drożdże górnej
fermentacji Fermentis Safbrew T-58. Piwo uwarzone po raz pierwszy w sierpniu 2014 r. specjalnie na pierwszą edycję Beer Geek Madness. Na ratebeer 81 punktów ogółem i 98 w stylu - zasłużenie?
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na
etykiecie. Piana niewielka, niezbyt trwała. Barwa bardzo jasna, słomkowa, mętna. W delikatnym, dziwnym aromacie przyjemne cytrusowe nutki amerykańskiego chmielu mieszają się z miodem gryczanym, rabarbarem, kwiatami akacji, lipy, algami morskimi, zielonymi liśćmi drzew (prawdopodobnie wpływ soku z brzozy). Smak lekko kwaskowy, półwytrawny, kojarzący się z rozwodnionym sokiem z cytryny i pszenicą, w tle miód i coś przypominające wodę z zarośniętego zielskiem stawu latem. Goryczka niska, trawiasta. Lekkie, sesyjne, ale i wodniste, ze średnim nagazowaniem.
Dziwny trunek, nie do końca przyjemny w odbiorze. Możliwe, że większa ilość amerykańskiego chmielu poprawiłaby odczucia - w tej formie przypomina niedochmieloną pszeniczną apę uwarzoną na wodzie z kwitnącego stawu...
Dziwny trunek, nie do końca przyjemny w odbiorze. Możliwe, że większa ilość amerykańskiego chmielu poprawiłaby odczucia - w tej formie przypomina niedochmieloną pszeniczną apę uwarzoną na wodzie z kwitnącego stawu...
6/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz