Brett C. z amerykańskiego browaru Farmhouse Ale, warzone z dodatkiem soli morskiej, o zawartości alkoholu na poziomie 8,1% obj. i goryczce 35 IBU. Użyto tu
amerykańskiego chmielu Cascade i Citra oraz dzikich drożdży Brettanomyces Claussenii. Na ratebeer trunek oceniony prawie na maxa - 99 punktów overall i 99 style!!!
Butelka
500ml, czarna etykieta z kolorowymi rysunkami, niepełne dane o składzie i parametrach zawartości, kapsel
firmowy z logo browaru. Piana dość duża, początkowo drobna, szybko zmienia się w grubą, mydlaną, szybko opada do chmurki. Barwa jasno pomarańczowa, mocno zmętniona, wręcz mleczna. Aromat świetny - wyraźna dzikość, bretty połączone z amerykańskim chmielem - stajnia, siano i derka miesza się z limonką, grejpfrutem i iglakami. Klasa! W smaku również super - fajna cytrusowość, fajna baza słodowa, nieco pszeniczno-weizenowa z zaznaczonym bananem, jest też trochę estrów i fenoli (brzoskwinia, przyprawy). Całość przyprawiona subtelną końską derką i saisonowymi ziołami. Goryczka niska, pasująca do całości. W afterteasie echa morskiej soli. Wysycenie średnie do wysokiego, duża pijalność, ale i niemała mączna treściwość, fajna szorstkość na języku. Alkohol sprawia wrażenie o połowę niższego.
Wyśmienite piwo, które trudno jednoznacznie zakwalifikować do konkretnego stylu. Z jednej strony przypomina nachmielonego American Witbiera, z drugiej przyprawowego Saisona, z trzeciej Wild Ale z brettami. Pijalność spora, alkohol praktycznie niewyczuwalny, cena jednak nie do przyjęcia!
Cena: 46,60zł
8,5+/10 pkt
prairieales.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz