Ogrodnik z
wrocławskiego Browaru Profesja to Saison IPA - skrzyżowanie jasnego, górnofermentacyjnego piwa o fenolowym charakterze z Belgii z amerykańskim, intensywnie chmielonym Ale. Trunek jest niefiltrowany,
niepasteryzowany, zawiera alkohol na poziomie 6% obj., ekstrakt 14° Plato i
goryczkę 32 IBU. Użyte chmiele to niemiecki Perle oraz amerykańskie Simcoe i Mosaic. W składzie także: woda, słód pilzneński, monachijski , pszeniczny, caramel pils, karmel 30, karmel 150, pszenica, skórka pomarańczy, aframon madagaskarski oraz drożdże Belgian Abbey. Na ratebeer trunek oceniony na 82 punktów ogółem i 68 w stylu.
Butelka
500ml, charakterystyczny krasnal na etykiecie, pełne czytelne dane o
składzie i
parametrach piwa, biały goły kapsel. Po przelaniu tworzy się obfita, mydlana, grubo pęcherzykowa piana. Barwa złoto pomarańczowa, mętna. Aromat z jednej strony cytrusowy - głównie pomarańcze, mandarynki a nawet mango, z drugiej przyprawowy, fenolowy - czerwony pieprz, aframon, goździki... W smaku na pierwszym planie goryczka i cierpkość, przyprawy, głóg, w tyle owoce tropikalne, morele. Słodyczy mało, goryczka dość wysoka, zalegająca, szorstka. Nagazowanie średnie do wysokiego, szczypiące, grube.
Piwo ma niewątpliwie duży potencjał - sporo tu cech rasowego Saisona, sporo przypraw, z drugiej strony taka ilość chmielu na goryczkę powoduje, że trunek nie jest zbalansowany, a raczej trudny i męczący w odbiorze. Warto dopracować recepturę i może odstawić aframon (wydaje się, że podbija i tak wysoką przyprawowość, zwiększa cierpkość i niekorzystnie zmienia profil goryczki)?
Cena: 7,90zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz