W roku 2015 w serii #MashTag, ze szkockiego BrewDoga,
uwarzono piwo w stylu Barley Wine, przez twórców określane jako US-hopped Black Barley Wine, leżakowane w obecności prażonych płatków dębowych.
Zawartość alkoholu jest tu na poziomie 10% obj., IBU 85. Niestety nie podano ekstraktu, a skład to po protu: woda, słód jęczmienny, laski wanilii, amerykański chmiel (5 rodzajów) i drożdże górnej fermentacji. Na ratebeer trunek oceniony na 97 punktów overall oraz 90 w
stylu. Data ważności do lipca 2020 roku.
Buteleczka 0,33l,
dedykowany kapsel i etykieta zaprojektowana przez Marka Greena z niepełnymi danymi o składzie i parametrach zawartości...
Po
nalaniu tworzy się ładna kremowa piana, dość trwała i z niezłym lejsingiem. Barwa mahoniowo bordowa, wydaje się dość klarowna. Aromat przypomina skrzyżowanie RISa z Brown Ale i z CDA - jest więc i czekolada, i karmel, żywica i mandarynka. Generalnie jest dość zbalansowane - półsłodkie, średnia goryczka, paloność, miód spadziowy i suszone owoce w afterteasie. Nagazowanie średnie, nieco za wysokie, popiołowa szorstkość, spora treściwość i aksamitność w odczuciu na języku. Alkohol mocno rozgrzewa, odrobinę za wysoki.
Cena: 19,20zł
8/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz