ABW z browaru
kontraktowego Birbant warzącego w Zarzeczu to American Barley Wine chmielone amerykańskim Mosaic, Zeus, Simcoe, Centennial, Cascade, Citra oraz niemieckim Magnum. Użyto tylko jednego słodu - pale ale oraz cukru do podbicia ekstraktu, który wynosi 24,5 BLG, alkohol 10,5% obj., a goryczka to 100 IBU. Drożdże górnej fermentacji US-05. Piwo niefiltrowane i pasteryzowane. Na ratebeer ocenione na 91 punkty ogółem i 65 w stylu.
Butelka 330ml, zielona metalizująca etykieta z pełnym info o składzie i parametrach
zawartości, czarny
kapsel z białym logo browaru. Piana biała, drobno i średnio pęcherzykowa, choć nie jest bardzo obfita to całkiem ładnie zdobi szkło. Barwa złota, opalizująca. Aromat intensywny, oczywiście głównie chmielowy - są wyraźne cytrusy, świerk i dojrzałe owoce tropikalne. Super! W smaku jest to również bomba chmielowa, bezkompromisowo napakowana żywicą, skórką pomarańczy, grejpfrutem, marakują, z solidną goryczą... Na drugim biegunie jest solidna podstawa słodowa, słodka, gęsta, lepka, wyklejająca, trochę landrynkowa... Finisz alkoholowy, likierowy, nieco drapiący i mocno rozgrzewający. Nagazowanie niskie.
Trudno jednoznacznie zawyrokować, czy taka ilość i intensywność chmieli pasuje do ABW czy bardziej do IIPA, w każdym razie treściwość, oleistość i słodycz trunku wskazują, że jest to jednak mocno chmielowe Barley Wine, z nie do końca ułożonym alkoholem. Piwo wybitnie deserowe i skierowane do prawdziwych Hop Headów, do "wtajemniczonych"... Porównywalne z Barley Wine z Doctor Brew czy (najlepszym z tej trójki) Quatro od Pinty.
Cena: 12,50zł
8-/10 pkt
Zakupione we Wrocławiu w sklepie specjalistycznym
Browar:
www.facebook.com/browarBirbant
www.browarbirbant.pl
Browar:
www.facebook.com/browarBirbant
www.browarbirbant.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz