Renifer to, uwarzone w
Rodzinnym Browarze Widawa Wojciecha Frączyka według receptury Tomasza
Kopyra, piwo świąteczne górnej fermentacji (Xmas Ale) z dodatkiem laktozy oraz przypraw: cynamonu, kardamonu, jałowca, imbiru i gałki muszkatołowej. Użyto tu słodów jęczmiennych - pale ale, monachijski, carahell, caramunich oraz pszenicznych - jasny, czekoladowy. Chmiele to niemiecki Hallertau Tradition i amerykański Cascade, drożdże Safale S-04. Piwo
ma alkohol na poziomie 6,2%
obj., ekstrakt 18% wag., jest niefiltrowane i niepasteryzowane. Piwo leżakowane w obecności płatków dębowych.
Tradycyjnie już z Widawy niewielka buteleczka o pojemności 330ml, na
biało czerwono czarnej etykiecie, imitującej ciepły szalik lub sweter zimowy z reniferami, niepełny skład i parametry trunku (brak
informacji o rodzajach użytych chmieli, słodów oraz o wysokości IBU),
kapsel czarny goły. Po
przelaniu do szkła tworzy się niewielka kremowa piana, po chwili opadająca do firanki. Barwa ciemno miedziana, delikatnie zmętniona. Aromat głównie przyprawowy, piernikowy, grzańcowy - jest kardamon, imbir, cynamon, może odrobina wanilii, coli i karmelu. W smaku lekko kwaskowe w taki beczkowo winny sposób, lekko taninowe, cierpkie, z odrobiną skórki z cytryny i niewielką goryczką. Kontrę stanowi niemała, ale przyjemna słodycz od słodów i laktozy. W odbiorze treściwe i nieco szorstkie, nisko wysycone.
Ciekawe i odważne piwo świąteczne, konkretnie przyprawowe, kojarzące się z makowcem, piernikiem, makiełkami oraz grzańcem i czerwonym winem. Sporym zaskoczeniem jest niewyczuwalna w aromacie kwaskowość, która dodaje piwu jednocześnie pijalności jak i złożoności.
8/10pkt
Zakupione we Wrocławiu w sklepie specjalistycznym dzięki uprzejmości Marka S.
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz