Bush de Noël Premium z belgijskiego komercyjnego Brasserie Dubuisson Freres to
Belgian Strong Ale warzone w limitowanej ilości
specjalnie na Święta Bożego Narodzenia. Piwo
zawiera 12% obj. alkoholu, 24° Plato, 21 IBU, jest niefiltrowane i refermentowane w
butelce.
Od wersji regularnej różni się tym, że po refermentacji wersja Premium jest jeszcze trzy tygodnie leżakowana w specjalnym pomieszczeniu w browarze. Na ratebeer ocenione na 98 punktów ogółem i 99 w stylu.
Brązowa malowana butelka
750ml,
niepełne dane o
składzie i
parametrach trunku, korek i drucik jak w markowym szampanie. Piana początkowo gruba i mydlana, szybko opada do kilku milimetrów ładnej, drobnej koronki. Barwa miedziana, przypomina herbatę, mętna (pływają drobinki drożdży). Aromat głównie owoców suszonych (gruszki, jabłka, śliwki, daktyle), karmel, miód spadziowy, przyprawy korzenne i alko. W smaku likierowe, słodkie, winogronowe, jest też w tle niewielka kwasowość czerwonych owoców. Przypomina ekstremalnie nagazowane Barley Wine. W afterteasie jakiś keks, rodzynki w spirytusie, makowiec i brandy. Goryczka niska, ziołowo migdałowa. Nagazowanie wysokie, szampańskie, mocno musujące w ustach po każdym łyczku. Alkohol wysoki, piekący, nieułożony.
Zważywszy na prawie maksymalne noty na ratebeer, ekskluzywną butelkę, limitowana ilość, premium w nazwie i całą otoczkę wokół tego piwa jestem zawiedziony. Wiem, że po 2-3 latach leżakowania byłoby bardziej ułożone, fajnie utlenione, w tym jednak przypadku spirytusowy alkohol zniekształca odbiór trunku...
Cena: 29,90złZważywszy na prawie maksymalne noty na ratebeer, ekskluzywną butelkę, limitowana ilość, premium w nazwie i całą otoczkę wokół tego piwa jestem zawiedziony. Wiem, że po 2-3 latach leżakowania byłoby bardziej ułożone, fajnie utlenione, w tym jednak przypadku spirytusowy alkohol zniekształca odbiór trunku...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz