Kook D.I.P.A. z amerykańskiego browaru restauracyjnego (tzw. brewpub) Pizza Port (Bressi Ranch w Carlsbad) to mocno chmielone Double IPA na amerykańskich chmielach El Dorado, Melon (choć to chyba raczej niemiecki Huell Melon), Amarillo, Chinook oraz CTZ (grupa trzech chmieli o zbliżonych właściwościach: Columbus, Tomahawk, Zeus).
Piwo ma 8,5% obj. alkoholu, warzone na bardzo jasnym słodzie pilzneńskim i american 2-row. Na ratebeer trunek oceniony na 97 punkty ogółem i 93 w stylu.
Kolorowo srebrna puszka o pojemności 1 pinty (ok 473ml - 16 fl. oz.) z surferami na błękitnych falach, skąpe
dane o parametrach piwa i całkowity ich brak o składzie. Piana dość spora, drobno i średnio pęcherzykowa, nieco mydlana, szybko opadająca do firanki. Barwa jasno
złota, zamglona, bąbelki raźno unoszące się z dna szkła. Aromat intensywnie chmielowy, czuć po prostu świeżo zebrany akermański chmiel, żywiczno cytrusowy z dodatkiem słodkich owoców tropikalnych. Wzór godny do naśladowania. W smaku fajna podstawa słodowa o profilu mandarynkowo brzoskwiniowego likieru, nieco słodyczy, która szybko kontrowana jest chmielową bombą - dominują iglaki i owoce tropikalne, jest pomarańcz, mandarynka, po chwili do głosu dochodzi średnia grejpfrutowa goryczka, przyjemna, zachęcająca do kolejnych łyków. W afterteasie nalewka na kandyzowanych skórkach cytrusowych... Nagazowanie średnie, grube, dosyć pełne w odbiorze, bardzo pijalne.
Świetne Imperial India Pale Ale, zdecydowanie nachmielone, świeże, intensywne i bez cienia ordynarnego alkoholu, który przecież dochodzi tu prawie do 9%. Piwo dla prawdziwych Hop Headów, w porównaniu do ikony stylu - Heady Toppera - jest mniej wytrawne, pełniejsze i słodsze, poza tym podobnie pijalne, zdradliwe i bezkompromisowo nachmielone.
Cena: 23,00zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz