Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 17 grudnia 2015

Naparbier - Avant-Garde Barley Wine Aged for 15 Months in Wine Barels (Edición 2013)

Barley Wine z hiszpańskiego browaru Naparbier, 15 miesięcy leżakowane w beczkach po czerwonym winie, wydane w ekskluzywnej serii Avant-Garde edycja 2013. Górno fermentacyjne, treściwe wino jęczmienne w angielskim stylu, o zawartości alkoholu 12% obj., w składzie: woda, słód, chmiel, drożdże. Na ratebeer 98 punkty overall i 94 style.


Stylowa beczułkowata butelka o pojemności 330ml, elegancka etykieta, firmowy czarny kapsel z logo browaru, skąpe informacje o składzie i parametrach zawartości. Piana rachityczna, jakieś szczątki bąbelek i niewielka firanka, co przy takim woltażu nie dziwi. Barwa ciemnego bursztynu, solidnie zmętniona. Aromat intensywny, wielowymiarowy, ewidentnie beczkowy. Czuć czerwone wino z najwyższej półki, czuć drewno dębowe (stare w postaci "paska ze skóry", sera pleśniowego jak i młode objawiające się lekką wanilią), czuć świeże i suszone figi, daktyle, rodzynki oraz solidną słodowość spod znaku karmelu. Po ponad 2 latach od uwarzenia są także nuty utlenienia, nuty Porto, Sherry. To piwo chce się po prostu wąchać przez długi czas, nasycić się tym zapachem... Poezja! W smaku tylko lekka słodycz suszonych owoców, miodu spadziowego i karmelu, niewielka winna kwaskowość od beczki, niska goryczka alkoholowo korzenna, posmaki sera pleśniowego, zbutwiałego drewna W odczuciu bardzo treściwe, gęste, oleiste, wręcz wyklejające a przy tym gładkie. Nagazowanie niskie, alkohol wyraźnie rozgrzewający, przyjemnie likierowy, pięknie wkomponowany.


Cena wydaje się być naprawdę okazyjna przy takim bogactwie doznań. Bezapelacyjnie leżakowanie w beczce po winie zmieniło profil trunku - dodało wytrawności w smaku i wzbogaciło aromat do potęgi. Dla mnie ideałem byłaby wersja nieco słodsza, bez kwaskowych posmaków (prawdopodobnie taka właśnie była wersja czysta, nie leżakowana), ale pachnąca tak jak to :)
Cena: 18,00zł

9-/10pkt





Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl

Browar:
naparbier.com


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz