Barley Wine z hiszpańskiego browaru Naparbier, 15 miesięcy leżakowane w beczkach po czerwonym winie, wydane w ekskluzywnej serii Avant-Garde edycja 2013. Górno fermentacyjne,
treściwe wino jęczmienne w angielskim stylu, o zawartości alkoholu 12% obj., w składzie: woda, słód, chmiel, drożdże. Na ratebeer 98 punkty overall i
94 style.
Stylowa
beczułkowata butelka o pojemności 330ml, elegancka
etykieta, firmowy czarny kapsel z logo browaru, skąpe
informacje o składzie i parametrach zawartości. Piana rachityczna, jakieś szczątki bąbelek i niewielka firanka, co przy takim woltażu nie dziwi. Barwa
ciemnego bursztynu, solidnie zmętniona. Aromat intensywny, wielowymiarowy, ewidentnie beczkowy. Czuć czerwone wino z najwyższej półki, czuć drewno dębowe (stare w postaci "paska ze skóry", sera pleśniowego jak i młode objawiające się lekką wanilią), czuć świeże i suszone figi, daktyle, rodzynki oraz solidną słodowość spod znaku karmelu. Po ponad 2 latach od uwarzenia są także nuty utlenienia, nuty Porto, Sherry. To piwo chce się po prostu wąchać przez długi czas, nasycić się tym zapachem... Poezja! W smaku tylko lekka słodycz suszonych owoców, miodu spadziowego i karmelu, niewielka winna kwaskowość od beczki, niska goryczka alkoholowo korzenna, posmaki sera pleśniowego, zbutwiałego drewna W odczuciu bardzo treściwe, gęste, oleiste,
wręcz wyklejające a przy tym gładkie. Nagazowanie niskie, alkohol wyraźnie rozgrzewający, przyjemnie likierowy, pięknie wkomponowany.
Cena wydaje się być naprawdę okazyjna przy takim bogactwie doznań. Bezapelacyjnie leżakowanie w beczce po winie zmieniło profil trunku - dodało wytrawności w smaku i wzbogaciło aromat do potęgi. Dla mnie ideałem byłaby wersja nieco słodsza, bez kwaskowych posmaków (prawdopodobnie taka właśnie była wersja czysta, nie leżakowana), ale pachnąca tak jak to :)
9-/10pkt
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
naparbier.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz