Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

sobota, 14 listopada 2015

Raduga - Underwater

Underwater to American Saison uwarzony w Browarze Zodiak przez kontraktowy browar Raduga. Jest to jasne, przyprawowe piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane, o zawartości alkoholu na poziomie 5,7% obj, 13,5° Plato i goryczce 35 IBU, chmielone nowozelandzkim chmielem Wakatu, amerykańskim Cascade oraz niemieckim Magnum. Piwo warzone na płynnych drożdżach Safbrew WLP-566. Na ratebeer 86 punkty overall i 73 style. 


Butelka 500ml, etykieta nawiązująca do amerykańskiego filmu "Pod Wodą" z 1955 roku ("Underwater!"), pełne dane o składzie i parametrach trunku, czarny goły kapsel. Piana biała, dość obfita i w postaci grubego kożuszka pozostaje na długo. Barwa złota, wpadająca w pomarańcz, klarowna. Aromat głównie belgijskich blondów - są brzoskwinie, jasne winogrono, czerwone jabłko, troszkę kwiatów, ziół, z tyłu wycofane cytrusy od chmieli i lekki diacetyl. W smaku delikatna ciasteczkowa słodycz i dziwna kwaskowość, chmiele są tu bardziej zaznaczone - lekka żywica i mango, są oczywiście estry, na finiszu troszkę pikantnych fenoli. Goryczka raczej niska, ale garbnikowa, nie do końca przyjemna, szorstka. Nagazowanie średnie do niskiego. Masełko w posmaku.


Okazuje się, że wciąż nie jest łatwo uwarzyć naszym kraftowcom dobrego Saisona. Underwater to piwo dość puste, mimo ciekawych drożdży i dodatku chmieli wyszło jednowymiarowo i zbyt delikatnie.
Cena: 7,55zł

6/10 pkt





Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl

Browar:
browarraduga.pl
www.facebook.com/BrowarRaduga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz