Kolejnym piwem z serii "Pinta miesiąca" jest Kwas Delta - ciemny Berliner Weisse uwarzony w
Browarze na Jurze, przez twórców określany jako Berliner Schwarze. Piwo miało premier na Beer Geek Madness 3. Jest to lekkie, kwaśne, ciemne, niefiltrowane i
pasteryzowane piwo zakwaszanie bakteriami. Ekstrakt
początkowy zaledwie 9% wag.,
alkohol na poziomie 3% obj. i minimalna goryczka 15 IBU. W składzie
mamy słody Weyermann: pilzneński, pszeniczny jasny, ekstrakt słodowy barwiący Sinamar oraz niemiecki chmiel Hallertauer Mittelfruh i czeski Saaz. Użyte
drożdże to Safale US-05 oraz bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Plantarum. Na ratebeer oceny - 55 overall i 44 style.
Butelka
500ml, firmowy kapsel, pełne info o składzie i parametrach na ciemnej
etykiecie. Piana sycząca jak na Pepsi, szybko znika do zera. Barwa ciemno brązowa,
nieprzejrzysta. Aromat kwaśny, przypomina wodę po kapuście kiszonej czy ogórkach, sok z cytryny, w tle są też nuty ciemnego pieczywa, kwasu chlebowego.
W smaku spora kwaśność jak na tak lekkie piwo, orzeźwiająco, znów skojarzenia z "kiszonką" i cytryną, goryczki brak. Nagazowanie średnie (za wysokie), wodniste w odczuciu. Mokra szmatka w afterteasie.
Najsłabsze dla mnie piwo w serii kwasów od Pinty - całkowity brak chmieli, maksymalnie "kapuściano-ogórkowa" kwaśność i nie do końca przyjemny posmak. Jedynie jako trunek "resetujący" kubki smakowe na festiwalach...
6/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.browarpinta.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz