Pumpkin Ale z browaru Jan
Olbracht Rzemieślniczy, wydany w serii Piotrek z Bagien, uwarzony z dodatkiem dyni, specjalnie na Święto Halloween. Jest to niefiltrowane, pasteryzowane piwo górnej
fermentacji o zawartości
alkoholu na poziomie 4,7% obj., ekstrakcie 12,5% wag. i goryczce 26 IBU. Z chmieli użyto czeski Saaz oraz amerykańskie Simcoe, Mosaic, Calypso. W
zasypie słody pale ale, monachijski II, chateau special B i
płynne drożdże Wyeast Belgian Ardennes 3522. Oczywiście dodano miąższ i pestki dyni.
Butelka
500ml, metalizowana etykieta z kompletem informacji o składzie i
parametrach zawartości, firmowy kapsel.
Piana średnio obfita, nietrwała. Barwa bursztynowo czerwona, mętna. W aromacie sporo fenoli, goździki, czerwony pieprz, zioła, jest też jakiś mdły zapach kojarzący się z eukaliptusem, syropem na kaszel, syropem klonowym (czy to sprawka chmielu Calypso i dyni?), w tle odrobina przejrzałych cytrusów... W smaku bardzo podobnie, jest lekka karmelowa słodycz, sporo goździków, przypraw korzennych, piwo przypomina wręcz zimnego grzańca. Goryczka powyżej niskiej, pestkowa, długa. Nasycenie średnie do niskiego, treściwsze niż wskazywałby ekstrakt, pikantno imbirowe w afterteasie.
Niezłe dyniowe piwo na Halloween, choć dla mnie zbyt przyprawowy. No i dyni tu jak na lekarstwo :)
Cena: 8,60zł
7/10 pkt
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/pages/Jan-Olbracht-Browar-Rzemie%C5%9Blniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz