WRCLW Roggenbier to górnofermentacyjne, gęste piwo żytnie, uwarzone we wrocławskim browarze restauracyjnym Browar Stu Mostów. Według twórców "marka WRCLW ma wzmocnić dolnośląską tożsamość i świadomość smaku. W
nazwie to tylko spółgłoski, w produkcie tylko te składniki, z których
przez wieki robiono piwo. To będzie zawsze klasyka w nowych aranżacjach". Sam trunek zawiera ekstrakt początkowy na poziomie
13,5%
wag., alkohol 5,5% obj. i goryczkę 25 IBU. Ponad połowę zasypu stanowi tu słód żytni, reszta to słód karmelowy, monachijski i pszeniczny. Piwo
niefiltrowane i niepasteryzowane, chmielone niemieckimi chmielami. Na ratebeer 73 punktów ogółem i 55 w stylu.
6/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
100mostow.pl/blog
Butelka
500ml, czarny goły kapsel, etykieta z niepełnym składem i
dokładnie określonymi parametrami trunku. Obfita piana przypomina tą powstałą z ubitego białka - sztywna, gęsta i trwała. Barwa bursztynowa. Aromat słodowy - są dojrzałe banany, goździki, melanoidyny w postaci skórki od chleba, troszkę karmelu. W smaku kwaskowe, lekko cierpkie, podobne do dunkel weizena, jest dokładnie to co w zapachu, ciemne razowe pieczywo, nieco przyprawowych fenoli... Wysycenie powyżej niskiego, goryczka również niska, pełne i gęste w odczuciu. W posmaku akcenty żyta, kurzu, alkoholu.
Bardzo klasyczne żytnie piwo, mocno słodowe, kwaskowe, treściwe. Przyznam szczerze, że nie jest to mój styl...
Cena: 8,60zł6/10 pkt
Browar:
100mostow.pl
100mostow.pl/blog
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz