Espresso Stout z japońskiego Kiuchi Brewery to Stout warzony z dodatkiem palonych ziaren kawy (wrzucane podczas gotowania) na podstawie receptury wykorzystywanej w RISie. Piwo ma alkohol na poziomie 7% obj. przy ekstrakcie 18,5º Plato, 36 IBU. W składzie mamy słody pale ale, crystal, karmelowy, czekoladowy, palony jęczmień oraz amerykański i angielski chmiel (Chinook, Kent Golding). Jest to najwyżej oceniane piwo browaru - na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 99 w stylu przy ponad 1000 głosów!
Deserowy, intensywny i smaczny Stout, któremu bliżej do FESa czy lekkiego RISa niż sesyjnego Guinnessa (choć ze szkła zniknął bardzo szybko). Bardzo udany trunek!
Browar:
Grawerowana butelka
"bączek"
330ml, jasna etykieta, krawatka, czarny kapsel z malowaną sową z loga browaru, niepełne informacje o
składzie i parametrach trunku. Piana obfita, jasno brązowa, dośc trwała i zdobiąca szkło. Barwa czarna, nieprzejrzysta z brązowymi refleksami. Aromat z butelki głównie czekoladowy i palony, po przelaniu do szkła na pierwszy plan zdecydowanie wychodzi kawa, świeżo mielona kawa ziarnista, intensywna i przyjemna. W smaku również kawa po turecku wiedzie prym, jest także szwajcarska czekolada i tytoń. Piwo jest pół wytrawne, pozostawia fajną popiołowość na języku, likierowy alkohol, lekko wyklejający, przy czym całość kontruje średnia, kawowo-kakaowa goryczka. W afterteasie słodko gorzki posmak. Nagazowanie średnie do niskiego, dość pełne i całkiem gęste w odbiorze.
Deserowy, intensywny i smaczny Stout, któremu bliżej do FESa czy lekkiego RISa niż sesyjnego Guinnessa (choć ze szkła zniknął bardzo szybko). Bardzo udany trunek!
Cena: 17,60zł
Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz