Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 12 listopada 2015

Hitachino Nest - Espresso Stout

Espresso Stout z japońskiego Kiuchi Brewery to Stout warzony z dodatkiem palonych ziaren kawy (wrzucane podczas gotowania) na podstawie receptury wykorzystywanej w RISie. Piwo ma alkohol na poziomie 7% obj. przy ekstrakcie 18,5º Plato, 36 IBU. W składzie mamy słody pale ale, crystal, karmelowy, czekoladowy, palony jęczmień oraz amerykański i angielski chmiel (Chinook, Kent Golding). Jest to najwyżej oceniane piwo browaru - na ratebeer ocenione na 99 punktów ogółem i 99 w stylu przy ponad 1000 głosów!


Grawerowana butelka "bączek" 330ml, jasna etykieta, krawatka, czarny kapsel z malowaną sową z loga browaru, niepełne informacje o składzie i parametrach trunku. Piana obfita, jasno brązowa, dośc trwała i zdobiąca szkło. Barwa czarna, nieprzejrzysta z brązowymi refleksami. Aromat z butelki głównie czekoladowy i palony, po przelaniu do szkła na pierwszy plan zdecydowanie wychodzi kawa, świeżo mielona kawa ziarnista, intensywna i przyjemna. W smaku również kawa po turecku wiedzie prym, jest także szwajcarska czekolada i tytoń. Piwo jest pół wytrawne, pozostawia fajną popiołowość na języku, likierowy alkohol, lekko wyklejający, przy czym całość kontruje średnia, kawowo-kakaowa goryczka. W afterteasie słodko gorzki posmak. Nagazowanie średnie do niskiego, dość pełne i całkiem gęste w odbiorze.


Deserowy, intensywny i smaczny Stout, któremu bliżej do FESa czy lekkiego RISa niż sesyjnego Guinnessa (choć ze szkła zniknął bardzo szybko). Bardzo udany trunek!
Cena: 17,60zł

9/10 pkt





Zakupione w sklepie online: piwa-regionalne.com.pl

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz