Haandbakk z norweskiego browaru HaandBryggeriet to Flanders Oud Bruin (czyli kwaśny, dziki Sour Red/Brown), przez 18 miesięcy leżakowany w dębowych beczkach po burgundzkim czerwonym winie. Piwo ma 8-8,5% alkoholu, 15-20 IBU, jest niepasteryzowane, niefiltrowane
i refermentowane w butelce. Na ratebeer ocenione na 98 punktów ogółem i 86 w stylu. Piwo rozlewane w listopadzie 2013 roku, czyli ma za sobą dodatkowo dwu letni okres leżakowania w butelce :)
Butelka
500ml, niepełne info o składzie i parametrach trunku na
etykiecie, firmowy czarny kapsel z czerwonym logo w kształcie palców. Piana sycząca, znika od razu do zera. Barwa ciemno czerwono brązowa, lekko mętna. Aromat kwaśny, wiśniowy, winny z nutą starego drewna, dzikich drożdży i octu balsamicznego. W smaku wita nas spora kwaśność wiśniowo porzeczkowa, lekka cierpkość dębowej beczki, zaraz za nią czerwone półwytrawne wino, by na końcu przejść w czereśniowo migdałowy, słodkawy posmak. Goryczka niewielka, wyraźnie pestkowa z delikatnie alkoholowym, przyjemnie rozgrzewającym finiszem. Nagazowanie niskie do średniego, orzeźwiające, ale nie wodniste w odczuciu, odrobinę lepkie, "bogate w doznania".
Bardzo fajnie ułożone piwo - kwaśność o profilu czerwonego wytrawnego wina z fajnie zaznaczoną beczką i dzikością. Przypomina nieco mocniejszego Rodenbacha.
Cena: 20,95zł
8/10 pkt
Browar:www.haandbryggeriet.net
http://www.sheltonbrothers.com/breweries/haandbryggeriet
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz