Rzeźnik z
wrocławskiego Browaru Profesja to kwaśne piwo w stylu Sour Red Ale o
zawartości alkoholu na poziomie 4,7% obj., ekstrakcie 12,5° Plato i
niedużej goryczce 30 IBU. Oczywiście trunek niefiltrowany,
niepasteryzowany, delikatnie chmielony polskim chmielem Sybilla oraz amerykańskimi Willamette i Centennial. W składzie także: woda,y słód pale ale, monachijski, red x oraz dzikie drożdże Brettanomyces Claussenii jak i bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus Brevis. Na ratebeer 49/14.
Butelka
500ml, charakterystyczny krasnal na etykiecie, pełne czytelne dane o
składzie i
parametrach piwa, czarny goły kapsel. Po przelaniu tworzy się niska,
drobno i średnio pęcherzykowa piana, szybko opadająca do pierzynki, barwa bursztynowo czerwona, mętna.
Aromat z butelki ziołowo cytrusowy, po przelaniu pojawiają się czerwone owoce (czereśnia, wiśnia, porzeczka, poziomka), jest też cytryna i nieco nut trawiastych. Nie czuć dzikości... W smaku delikatna owocowa kwaskowość przypominająca rozwodniony sok z czerwonej porzeczki, brak słodyczy (może odrobina słodowej chlebowości) i w kontrze subtelna czysto-chmielowa goryczka od Sybilli. Nagazowanie niskie do średniego.
Lekkie, sesyjne Sour Ale, fajnie zbalansowane i wyważone, idealne do szybkiego ugaszenia pragnienia, ale i niebanalne w zapachu i smaku. Może zbyt wodniste, ale ogólnie udana próba.
Cena: 9,20zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz