Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

piątek, 11 września 2015

Raduga - Roman Hol­i­days

Roman Hol­i­days to uwarzone w Browarze Zodiak przez kontraktowy browar Raduga Black Wit­bier (bel­gi­jskie pszeniczne wzbogacone słodem czeko­lad­owym) z dodatkiem skórki pomarańczy i kolendry. Jest to ciemne lekkie piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane, o zawartości alkoholu na poziomie 5% obj, 13,1° Plato i goryczce 20 IBU, chmielone nowozelandzkim chmielem Wakatu i niemieckim Magnum. Piwo warzone na drożdżach Safbrew S-33. Na ratebeer 82 punkty overall i 95 style. 


Butelka 500ml, etykieta nawiązująca do nagrodzonego trzema Oscarami amerykańskiego filmu "Rzymskie wakacje" z 1953 roku ("Roman Holiday"), pełne dane o składzie i parametrach trunku, czarny goły kapsel. Piana obfita, beżowa, niezbyt jednak trwała, barwa ciemno brązowa, nieprzezroczysta. Aromat kwaskowy, melanoidynowy, witbirowy z czekoladowym "muśnięciem". W smaku jest podobnie, lekka kwaskowość czerstwego chleba, limonki i pomarańczy, delikatna słodycz czekolady i kawa zbożowa w posmaku. Wyczuwalne są też nutki kolendry i octu balsamiczny na finiszu (chyba nie są to początki infekcji? - data przydatności do grudnia, czyli jeszcze 3 miesiące). Goryczka niska, pestkowa, nagazowanie średnie do niskiego.


Jest witbierowo, jest pszenicznie, troszkę kolendry i pomarańczy też czuć, są w końcu akcenty czekoladowo-kawowe... Czy jednak wyraźna kwaśność w afterteasie jest "zamierzona"? Gdyby nie to piwo byłoby o klasę lepsze.
Cena: 7,50zł

6,5/10 pkt





Zakupione w sklepie online: www.sklep.piwaswiata.com

Browar:
browarraduga.pl
www.facebook.com/BrowarRaduga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz