Uwarzone przez Doctor Brew w Browarze Bartek Double IPA to
oczywiście jasne piwo górnej fermentacji, obficie chmielone "po amerykańsku". W składzie
mamy słód pale ale, pszeniczny, karmelowy oraz pięć
chmieli - amerykańskie Centennial, Centennial, Cascade, niemiecki Magnum i australijski Summer. Piwo ma ekstrakt na poziomie 18% wag.,
alkohol 8% obj. i wysoką goryczkę 99 IBU. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Butelka
500ml, kapsel czarny bez nadruku, pełne info o składzie i
parametrach trunku, czarny kapsel. Po przelaniu tworzy się olbrzymia piana, średnio i grubo pęcherzykowa, barwa ciemno złota, jasno bursztynowa, mocno opalizująca. Aromat słaby, słodowo-cytrusowo-tropikalny ze sporym DMSem. W smaku karmelowa podbudowa współgra z mango, marakują, pomelo, khaki i żywicą. Niestety gotowana marchewka i brokuł zakłócają doznania sensoryczne... Goryczka wysoka, świerkowa, dość długo pozostaje na podniebieniu, dodatkowo potęgowana wyczuwalnym (choć nie przeszkadzającym) alkoholem i wysokim, drażniącym nagazowaniem. Dość pełne w odbiorze.
Dawno nie piłem tak mocno nagazowanego IPA, właściwie chyba nigdy. Piwo trzeba po prostu pić małymi łyczkami bo w ustach się po prostu burzy jak wsypana na język oranżada w proszku. Sam trunek niestety zawodzi słabym aromatem i sporą wadą.
Cena: 8,91zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz