Alchemik z
wrocławskiego Browaru Profesja to Wild American India Pale Ale - fermentowane dzikimi drożdżami Brettanomyces Bruxellensis Trois, który miał swą premierę na Beer Geek Madness. Trunek niefiltrowany,
niepasteryzowany, zawiera alkohol na poziomie 6,8% obj., ekstrakt 15,9° Plato i
goryczkę 43 IBU. Użyte chmiele to angielski Admiral oraz amerykańskie Athanum, Simcoe, Mosaic i Cascade. W składzie także: woda, słód pale ale, monachijski I, caramel pils, aroma, melanoidowy, special X a także niesłodowana pszenica. 77/60 punktów na ratebeer.
Butelka
500ml, charakterystyczny krasnal na etykiecie, pełne dane o
składzie i
parametrach piwa, czarny kapsel. Piana obfita, gruba, dość szybko opadająca do pierzynki. Barwa rubinowo-czerwona, opalizująca. Aromat lekko dziki z nutkami stajennymi, kwaskowo-winny, wzbogacony o czerwone owoce i delikatną żywicę. W smaku pół wytrawnie, delikatnie zaznaczona kwaskowatość pożeczkowo-wiśniowa przeplata się z niewielką słodyczą gruszki i ciemnych winogron oraz cierpkością aronii, w posmaku czerwone wino, dojrzałe owoce egzotyczne, siano. Goryczka średnia, chmielowo-pestkowa, krótka, lekko ściągająca, nagazowanie wysokie.
Nie spodziewałem się tak dobrego i pijalnego piwa - dodatek dzikich drożdży do IPA daje zaskakujące efekty. Nie każdemu może to zasmakować, dla mnie jednak wyszło pierwszorzędnie - AIPA na sterydach!
Cena: 8,25zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz