Granitbock Ice to Eisbock, czyli wymrażany podwójny koźlak uwarzony w austriackim Brauerei Hofstetten - Krammer. Piwo ma ekstrakt na poziomie 26° Plato,
alkohol 11,5% obj., IBU niepodane, okres przydatności do spożycia to aż 3 lata. W składzie: woda, słody jęczmienne, pszeniczne, chmiel, drożdże. Na ratebeer trunek oceniony na 90 punktów ogółem i 77 w stylu.
Butelka
330ml, niepełne dane na temat składu i parametrów zawartości, srebrny
kapsel z czarnym logo browaru. Skąpa, sycząca, żółta piana, szybko opadająca niemalże do zera.
Barwa głębokiego mahoniu, wewnątrz sporo drobinek chmielu lub drożdży. Aromat bardzo fajny, dość słodki, słodowy, karmelowy, są też figi, rodzynki, daktyle, wanilia i dębina. W smaku bardzo podobnie, jest słodko, wyklejająco, nieco melanoidyn, starego drewna, alkoholowa goryczka w kontrze,wyraźne nuty likierowe, lekko piekące w przełyku. Nagazowanie niskie do średniego, drobne. W posmaku suszone morela i kandyzowane owoce. Piwo bardzo gęste, treściwe, lepiące.
Wybitnie degustacyjny, deserowy trunek, nieco mulący. Faktura gęsta, przypomina syrop klonowy, jest dość słodko, choć nie przesadnie. Alkohol obecny, jednak nie drażniący czy rozpuszczalnikowy, po prostu wyraźnie go czuć (11,5% to sporo) i stanowi fajną kontrę w stosunku do słodów. Nie jest to piwo pokroju Aventinus Eisbock z niemieckiego Schneidera, ale również trunek ciekawy (choć czysta wersja Granitbock, niewymrażana, jest lepsza i tańsza).
Cena: 22,00zł
Cena: 22,00zł
7/10 pkt
Zakupione w sklepie internetowym http://piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.hofstetten.at
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz