Zachmielacz to jasne piwo górnej fermentacji w stylu American India Pale Ale, uwarzone w trójmiejskim browarze
restauracyjnym Lubrow. Trunek charakteryzuje się ekstraktem na poziomie 17,5°
BLG, alkoholem 7,5% obj., nie podano IBU. W składzie mamy słody jęczmienne, drożdże US-05 oraz trzy amerykańskie chmiele: Citra, Mosaic, Amarillo i Chinook. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Butelka
500ml, pełne info o składzie i parametrach na etykiecie, czarny kapsel.
Po nalaniu tworzy się obfita piana, początkowo drobna, po chwili pojawiają się większe pęcherze, mimo wszystko dość trwała i ładnie oblepia szkło. Barwa ciemno bursztynowa, mętna. W aromacie mocno słodowo, melanoidynowo, w tle delikatne cytrusy. Jest też jakaś niepokojąca kwaśna nuta "zepsucia", zwłaszcza z butelki. W smaku niestety podobnie, karmelowo, słodowo, dość słodko, cytrusy i owoce tropikalne są tylko tłem, znów wyczuwalna "mokra szmata", stare masełko. Goryczka średnia, ale mocno zalegająca i alkoholowa. Dość niskie nasycenie.
Piwo nie jest warte swojej "dziwnie wysokiej" ceny. Wady zarówno w zapachu jak i w smaku, jakościowo mało chmieli, zbyt dużo dominujących sodów, psujących odbiór całości. Piwo zamulające, gęste i ciężkie w odbiorze... No i barwa wskazuje raczej na Dubbla ;)
Cena: 10,50zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz