Uwarzony przez Doctor Brew w Browarze Bartek Black Abbey to
oczywiście ciemne piwo górnej fermentacji w stylu Dubbel, chmielone "po amerykańsku". W składzie
mamy słód pale ale, monachijski, karmelowy i czekoladowy oraz cztery
chmiele - amerykańskie Simco, Cascade, Mosaic i Centennial. Piwo ma ekstrakt na poziomie 16% wag.,
alkohol 6,2% obj. i goryczkę 58 IBU, jest niepasteryzowane i niefiltrowane. Na ratebeer ocenione na 84/92 punkty overall/style.
Butelka
500ml, kapsel czarny bez nadruku, pełne info o składzie i
parametrach trunku, czarny kapsel. Po przelaniu tworzy się średnia beżowa piana. Barwa czarna, nieprzejrzysta. W aromacie oczywiście amerykańskie chmiele w postaci iglaków i cytrusów, oraz wyraźne czarne porzeczki, jeżyny, jagody, czarne winogrona oraz delikatna szarlotka i pieczone jabłka z cynamonem. Niepowtarzalny i intensywny zapach, rewelacja! Smak półsłodki, owocowo palony, powtarzają się cytrusy, żywica i czarna porzeczka, do tego dochodzi przyjemna czekolada i nuty opiekane, palone. Goryczka średnia, świerkowo-przyprawowa. Nagazowanie również średnie, faktura piwa lekko chropowata, szorstka, w posmaku wręcz torfowe, tytoniowe smaki...
Nietuzinkowe, świetnie skomponowane i złożone piwo, zarówno na letni wieczór jak i zimowe popołudnie. Taki miks piwa świątecznego i Black IPA, przy czym wyszło bardzo bogato, dość słodko a z drugiej strony cztery amerykańskie chmiele w odpowiedniej ilości podniosły goryczkę i nadały cech sesyjnych, rześkich, bardzo aromatycznych. Klasa!
Cena: 8,60zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz