Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

środa, 22 lipca 2015

Jan Olbracht - Śmietanka

Śmietanka z Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy w Piotrkowie Trybunalskim to jasne lekkie piwo pszeniczne w stylu German Hefeweizen, oczywiście niefiltrowane, choć pasteryzowane. Zawartość alkoholu jest tu na poziomie 5,6% obj. a ekstrakt 12,5% wag. W składzie słód pilzneński, słód pszeniczny, słód karmelowy jasny, na goryczkę użyto niemiecki chmiel Spalt oraz drożdże WB-06. Poszukajmy więc fenoli goździkowych i estrów bananowych jak przystało na klasycznego weizena...


Butelka 500ml, etykieta z obrazkiem autorstwa Andrzeja Mleczko, pełne info o parametrach (poza IBU) oraz ogólny skład na butelce (szczegółowy na stronie www), firmowy kapsel. Po przelaniu do szkła tworzy się bardzo słaba, sycząca i strzelająca piana, która znika niemalże do zera w kilkadziesiąt sekund. Barwa jasno żółta, mocno zmętniona. W aromacie faktycznie są wyraźne dojrzałe banany, goździków niewiele, za to sporo melanoidyn w postaci świeżego chleba i ciasta drożdżowego, może w tle przewija się też guma balonowa i skórka cytryny, a po przelaniu delikatna "mokra szmata". Smak lekko kwaskowy, orzeźwiający, ale i delikatna bananowa słodycz, są nuty chlebowe a nawet cytrusowe na finiszu. Goryczka niska, wyczuwalna dopiero w posmaku. Wysycenie średnie, treściwość średnio lekka do średniej, "mączne skojarzenie" na języku.


Fajne orzeźwiające piwo na lato, najważniejszy jest tu dobrze zbalansowany smak z bananem, skórką od chleba a nawet cytrusem na pierwszym planie. Najsłabszą stroną jest kiepska piana no i do poprawy aromat - właściwie do niewielkiej korekty (mokry karton po przelaniu do szkła i za mało goździka).
Cena: 5,99zł

7/10 pkt





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz