American Amber Ale z browaru Jan Olbracht Rzemieślniczy, wydany w serii Piotrek z Bagien a uwarzony w ramach konkursu Kuźnia Piwowarów według receptury piwowara domowego Szymona Synaka, to niefiltrowane piwo górnej fermentacji o zawartości alkoholu na poziomie 6,5% obj., ekstrakcie 14% wag. i goryczce 45 IBU. Do nachmielenia użyto dwóch amerykańskich chmieli Citra i Cascade. W zasypie słody pale ale, bursztynowy, karmelowy jasny i żytni oraz drożdże Danstar Nottingham.
Butelka 500ml, metalizowana etykieta z kompletem informacji o składzie i parametrach zawartości oraz logiem Kuźnia Piwowarów, firmowy kapsel. Piana obfita, kremowa, drobna z pojedynczymi większymi oczkami, ładnie oblepiająca szkło. Barwa mocnej herbaty, ciemnego bursztynu, mętna. Aromat cytrusowy, landrynkowy, żywiczny a w tle karmel i syrop klonowy. Smak dość wytrawny, są wyraźne iglaki, skórka cytrynowa, dojrzała porzeczka, granat, melon, karmel, drożdże i lekko ziemiste nuty od żyta. Goryczka na średnim poziomie, grejpfrutowo-sosnowa, odrobinę zalegająca. Alkohol dobrze ułożony, nagazowanie średnie do niskiego, szczypiące, dość treściwe.
Piwo poprawne, fajnie nachmielone, aczkolwiek nieco przyciężkie (dodatek żyta w zasypie?). Praktycznie całą robotę odwala tu amerykański chmiel, dzięki któremu trunek nie jest do końca przytłaczający i mdły.
Cena: 8,50zł
7/10 pkt
Browar:
www.browarolbracht.pl
www.facebook.com/pages/Jan-Olbracht-Browar-Rzemie%C5%9Blniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz