Old Ale z browaru kontraktowanego Birbant piłem wcześniej z kranu na WFDP 2015 we Wrocławiu i było dobre, ale zbyt świeże, "mało wyleżakowane", tym bardziej ciekawi mnie, czy i jak zmieniło się to piwo po 4 miesiącach od rozlewu. Jest to mocne, treściwe, niefiltrowane brytyjskie ALE, leżakowane z dodatkiem płatków dębowych, o zawartości alkoholu na poziomie 7,4% obj., ekstrakcie 19,1% wag. i goryczce 33 IBU, pochodzącej z angielskiego chmielu East Kent Golding. W składzie mamy także słód jęczmienny, karmelowy, cukier muscovado i drożdże WLP022 Essex Ale Yeast. Trunek uwarzony w Browarze Zarzecze. Na ratebeer ocenione na 84 punktów ogółem i 73 w stylu.
Butelka 500ml, niebiesko biała etykieta z pełnym info o składzie i parametrach zawartości, czarny
goły kapsel. Piana nieduża, żółta, sporo dużych bąbli, opada do kożuszka dość szybko (całkowite przeciwieństwo wersji lanej). Barwa burgundowa, ciemny bursztyn, lekka mgiełka. Aromat świetny - leżakowanie dodało tu wyraźnej głębi, nuty od płatków stały się bardziej wyeksponowane - drewno, dąb, wanilia, karmel, syrop klonowy, orzechy, nuty porto... W smaku półsłodkie, likierowe, pojawia się ciekawa wędzonka dębowa, ale i posmak lakieru do drewna. Sporo ciała, treści, słodowości, niskie wysycenie, goryczka niewysoka, dość długa, wyczuwalna jeszcze w afterteasie razem z sezamkami (ciasteczka "sezam w karmelu").
Warto potrzymać jeszcze parę miesięcy - na chwilę obecną jest znacznie bogatszy od wersji świeżej, aromat i smak zyskały na intensywności, nadal obecny rozpuszczalnik.
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.facebook.com/browarBirbant
www.browarbirbant.pl
Cena: 8,75zł
7,5/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Browar:
www.facebook.com/browarBirbant
www.browarbirbant.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz