Malus Pater to Quadrupel uwarzony w duńskim Søgaards Bryghus dla kontraktowców z Beer Here. Piwo ma ekstrakt na poziomie 22° Plato, alkohol 10% obj. i goryczce 25 IBU. W składzie słody pale, pszeniczny, karmelowy i palony, przyprawy, cukier kandyzowany, belgijskie drożdże oraz niemiecki chmiel aromatyczny Tettnanger, nadający piwom korzenny, lekko kwiatowy aromat. Na ratebeer trunek oceniony na 95 punktów ogółem i 80 w stylu.
Butelka 500ml, niepełne dane na temat składu i parametrów zawartości, złoty goły kapsel. Nieduża ale gęsta kremowa piana w szkle, barwa mahoniowa, osad drożdżowy w postaci małych drobinek w piwie. Aromat fantastyczny - intensywne ciemne winogrona, czereśnie, kandyzowane i suszone owoce (rodzynki, daktyle, figi, papaja, gruszka), wanilia, dziki miód spadziowy i oczywiście porto i brandy. W smaku, w przeciwieństwie do zapachu, mniej słodko, dominuje susz, ciemne owoce, nuty dębowe, przyprawowe, waniliowo-likierowe a nawet kakaowe. Piwo jest szlachetne w odczuciu, perfekcyjnie ułożone i absolutnie "niemulące" dzięki korzenno-migdałowej goryczce. Ciekawa tytoniowa cierpkość na finiszu, alkohol tylko w formie przyjemnego rozgrzewania w gardle. Nagazowanie średnie, bardzo drobniutkie, lekko musujące i powyżej średniej pełnia.
Przyznaję, że nie piłem jeszcze takiego Quadrupla. Zazwyczaj te najlepsze są bardziej deserowe, słodsze, lekko wyklejające. Tu mamy coś pomiędzy półsłodkim a półwytrawnym trunkiem, bogatym, wysmakowanym i (powtórzę się) perfekcyjnie ułożonym.
Cena: 21,50zł
https://dl.dropboxusercontent.com/u/32951192/MalusPater-factsheet.pdf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz