Karmeliet to Tripel, warzony w belgijskim Brouwerij Bosteels, według starej receptury opactwa benedyktynów z Derdermonde, datowanej na 1679 rok. Podstawą trunku jest słód z trzech zbóż - jęczmienia, pszenicy i owsa. Piwo górnej fermentacji, refermentowane w butelkach, o zawartości alkoholu na poziomie 8,4%, chmielone chmielem Styrian Golding. Wiele międzynarodowych nagród, uznanie na całym świecie i niemalże maksymalne oceny na ratebeer (99 ogółem i 100 w stylu).
Butelka 330ml, żółto pomarańczowa etykieta z bardzo skąpymi informacjami o składzie i parametrach zawartości, firmowy kapsel. Biała, trudna do opanowania piana, mimo swej objętości szybko opada do obrączki, barwa bardzo jasna, słomkowa, zamglona. W aromacie troszkę żółtych owoców, przypraw, trawiastego chmielu, kwiatów i mocno wyczuwalna żelazistość. Smak bardzo wyrazisty - lekko słodkie morele połączone z kwaskowym jabłkiem "papierówką", białe wino półsłodkie, jasne winogrona i cierpkie owoce pigwy... Piwo bardzo mocno nagazowane, goryczka praktycznie niewyczuwalna, natomiast w odczuciu szorstkie, na języku odkłada się przeszkadzający osad przypominający drapiący kurz w ciepły wietrzny dzień. Alkohol likierowy, dobrze wkomponowany w całość.
Gdyby nie psujący odbiór całości metaliczny zapach piwo byłoby może godne polecenia, choć odbiór przyjemnej ferii estrów zakłóca cierpko-szorstka nuta z determinacją przyklejająca się do języka...
Cena: 10,00zł
6,5/10 pkt
Browar:
www.bestbelgianspecialbeers.be
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz