Organic Chocolate Stout z brytyjskiego browaru Samuel Smith, to stout czekoladowy wydany w serii Organic (warzony z ekologicznych składników) i uznawany za klasyk gatunku. Jest to piwo górnej fermentacji z
alkoholem na poziomie 5% obj., z dodatkiem kakao i cukru trzcinowego. Na ratebeer
zaliczone do Sweet Stoutów i ocenione na 96 punktów ogółem i 95 w stylu.
Butelka 550ml z grawerowaną nazwą browaru, niepełne dane o składzie i parametrach, krawatka Organic, dedykowany kapsel. Piana obfita, beżowa, drobno i średnio pęcherzykowa, długo utrzymuje się na powierzchni i ładnie oblepia szkło. Barwa ciemno brązowa, klarowna. Aromat zdominowany przez kakao, likier czekoladowy, trufle rumowe i śliwki węgierki. W smaku te trufle czekoladowe z rodzynkami namoczonymi w rumie są na pierwszym planie, dominują resztę w postaci kawy, paloności, nalewki wiśniowej i pumpernikla. Jest dość słodko, kontra kwaskowo-goryczkowo-likierowa delikatnie zaznaczona. Nagazowanie średnie do niskiego, odczucie w ustach dość gładkie, pół pełne. Alkohol lekko rozgrzewający w przełyku.
Bardzo smaczny stout czekoladowy, choć troszkę za słodki. Nie jestem do końca przekonany, czy dodatek cukru trzcinowego był niezbędny. Zdecydowanie deserowy profil, przypominający rozwodnione nadzienie popularnych w latach 90tych beczułek tudzież baryłek czekoladowych z likierem. Jest też skojarzenie z Szoko z Kormprana, jednak w dużo lepszym wydaniu.
Cena: 13,50zł
7/10 pkt
Zakupione w sklepie piwa-regionalne.com.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz