Czarny Kur z browaru restauracyjnego Widawa to Schwarzbier, uwarzony po raz pierwszy w 2014 roku na 100lecie Gospody w Chrząstawie Małej. Jest to ciemny lager, 12,5° Plato, 5% alkoholu, niefiltrowany i niepasteryzowany. Niestety nie podano pełnego składu, poza informacją, że trunek zawiera wodę, słody jęczmienne, chmiel i drożdże. Na ratebeer 49/72 overall/style.
Butelka 500ml, czarny goły kapsel. Piana obfita, bezowa, dość postrzępiona, ładnie oblepia szkło. Barwa ciemno brązowa z rubinowymi refleksami, dość klarowna. W aromacie gorzka czekolada, zimna mocna kawa po turecku, dojrzałe wiśnie i śliwki węgierki. Smak zdominowany przez kawę naturalną, kakao, czekoladę i palone słody, wytrawne, z lekką kwaskowatością i palono-ziołową, przyjemną goryczką. Wysycenie średnie (za wysokie), niska pełnia, wodniste.
Choć jest to piwo dolnej fermentacji, to przypomina lekkiego stouta pachnącego porterem bałtyckim. Piwo poprawne, do niezobowiązującego wypicia.
Cena: 8,50zł6,5+/10pkt
Browar:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz