SoD to Porter Bałtycki z duńskiego browaru Beer Here, a właściwie jest to ich wariacja na temat tego stylu. Przede wszystkim nie uwarzyli go na drożdżach lagerowych tylko górno fermentacyjnych, stosowanych do angielskich ALE, z dodatkiem wędzonego słodu, amerykańskich chmieli Columbus i Palisade oraz czeskiego Saaz. Parametry to 20° Plato, 7,5% alkoholu oraz 50 IBU. 98 punktów na ratebeer. Zalecany okres leżakowania - do 5 lat.
Butelka 500ml, z długą szyjką, etykieta okrągła, brązowa, niepełne dane o składzie i parametrach piwa, kapsel golas. Barwa ciemna, nieprzejrzysta, prawie czarna z delikatnymi przebłyskami brązowymi, piana nie jest obfita, ale beżowa, drobno pęcherzykowa i zwarta. Aromat świetny, czuć wyraźne nuty dymu z ogniska, beczki dębowej, wanilii, marcepanu i ziaren kakao. Przypomina mi RISa leżakowanego w beczkach po bourbonie. W zapachu nie czuć alkoholu, nawet pod postacią likieru jak w polskich Porterach Bałtyckich. Piwo jest bardzo aksamitne, delikatnie perliście nagazowane. Na języku od razu da się wyczuć paloność, gorzką czekoladę, popiołowość. Jest dość wytrawnie, słodycz karmelowo-kakaowa i kwaskowość od ciemnych słodów są zaznaczone tylko na samym początku, właściwie od razu skontrowane tytoniowo-ziołową goryczką. W posmaku prażone orzechy, cygaro i spalone kable. Alkohol praktycznie niewyczuwalny.
Bogaty i złożony Porter Bałtycki, przede wszystkim bardziej ukierunkowany na palono-ogniskowe aromaty i nuty beczkowe, brak tu popularnych w naszych porterach wędzonych śliwek, nalewki wiśniowej czy likieru kawowo-czekoladowego. Gdyby był troszkę pełniejszy, treściwszy i słodszy to smakowałby po prostu jak rasowy RIS, a tak zyskuje na pijalności...
Cena: 21,90zł8-/10 pkt
Zakupione w Kaliszu w Alkoflora: https://www.facebook.com/Alkoflora
Browar:
www.beerhere.dk/
https://dl.dropboxusercontent.com/u/32951192/sod-factsheet.pdf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz