Milkołak to Milk Stout ze śląskiego browaru rzemieślniczego Reden Świętochłowice (aktualnie ReCraft) "jest jak pełnia księżyca, białe
w swej czerni". Alkohol na poziomie 5% obj., ekstrakt 16° Plato, IBU 32. W składzie mamy
laktozę, palony jęczmień, płatki jęczmienne, słody: pale ale,
pszeniczny, karmelowy, palony oraz polskie chmiele: Marynka i Lubelski. 88/83 punkty na ratebeer, gdzie zakwalifikowany jest do stylu Sweet Stout. Czy uda się powtórzyć poziom degustowanego niedawno fantastycznego Carlow O’Hara’s - Leann Folláin?
Butelka 500ml, fajna graficznie etykieta "ze skosami" i pełnym składem piwa, kapsel czarny. Piana jasno brązowa, drobno i średnio pęcherzykowa, dość trwała. Barwa ciemno brązowa. Zapach mlecznej czekolady jest dominujący, dość intensywny, akompaniują mu nuty lekkiej paloności i cappuccino. Po zamieszaniu pojawia się niestety trochę siarki. Smaku dość słodki, sporo mlecznej czekolady, kakao, przyjemna, chmielowo-palona goryczka, lekka paloność. Nie ma kwaśności, średnie wysycenie, dość aksamitne i treściwe w odbiorze.
Piwo smaczne i pijalne, najbardziej przypomina mi Sweet Nygusa z Solopiwko. Całość psuje lekka kanaliza w aromacie.
Cena: 7,70zł
7/10pkt
Zakupione w Kaliszu w Alkoflora: www.facebook.com/Alkoflora
Browar:
browarrecraft.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz