Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

czwartek, 29 listopada 2018

Struise - Van Pouck Stout

Van Pouck Stout, z belgijskiego De Struise Brouwers, to Imperial Stout, powstały na bazie genialnego RISa Black Albert, który przez rok leżakowano w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach po koniaku Grande Champagne Michel Forgeron. Alkohol na poziomie 13% obj., 26º Plato, w składzie woda, słody jęczmienne, chmiel, cukier, drożdże górnej fermentacji. Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelkach, zabutelkowane 10/05/2016 i wydane z okazji 15lecia browaru w limitowanej ilości 1000 butelek. Na ratebeer 99 punktów ogółem, 88 w stylu.


Zielona butelka 750ml, błyszcząca etykieta, złoty kapsel, niepełne dane o składzie i parametrach zawartości. Czarne, bez piany. W zapachu ciemne owoce, czekolada, koniak, w tle migdały, czerwone wino. W smaku podobnie, półsłodkie, jest paloność, kakao, są cierpkie jagody, koniakowe rozgrzewanie... Nieduże wysycenie, półpełne, nisko wysycone w odbiorze.


Ot dobry, beczkowy RIS, ale bez uniesień charakterystycznych dla wcześniejszych wypustów Struise...

Cena: 29,27€

8/10 pkt






Zakupione w belgijskim sklepie www.bieresgourmet.be

Browar:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz