White Oak, z amerykańskiego The Bruery,
to blend dwóch piw - 50% Wheat Wine Aged in Bourbon Barrels (White Oak Sap) oraz 50% Belgian Golden Strong Ale (Mischief). Piwo zawiera alkohol na poziomie 12,5% obj. oraz goryczkę 20
IBU. Na ratebeer ocenione na 97
punktów ogółem i 91 w stylu. Edition 2016.
Brązowa
butelka
750ml, duży firmowy kapsel, niepełne
dane na etykiecie i kontrze.
Piana obfita, niezbyt jednak trwała, barwa jasno bursztynowa, opalizująca. W aromacie sporo świeżego kokosa, brzoskwinie, gruszki, miód, a w tle wanilia... Smak dość słodki, ale nie ulepkowaty, zdecydowanie bardziej wanilinowy niż w zapachu, są rodzynki, morele, białe winogrona, sporo miodu i bourbona. Jest też niewielka kwaskowość, budząca skojarzenia z tanim, półsłodkim białym winem. Niska, ziołowa goryczka, niskie do średniego wysycenie. W odbiorze półpełne, likierowe, nieco mdłe.
Ładny, beczkowo estrowy, ale zapach znacznie mniej intensywny niż w Mash, fajna słodycz i wanilina w smaku - to zdecydowanie na plus (są nawet delikatne skojarzenia z cudownym T.H.R.E.E. od Struise). Na minus niezbyt przyjemne, miodowe utlenienie i nutki taniego, białego wina.
Cena: 16,52€
8+/10 pkt
Cena: 16,52€
8+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz