Wstępniak.

Zacząłem swój blog 17go października 2014r., cel - oddzielić dobre od złego, ocenić na bieżąco obiektywnie i (bardziej)subiektywnie to co wypiłem, dorobić się własnej bazy piwnej, do której można zawsze wrócić i przypomnieć sobie, co konkretne piwo sobą reprezentuje. Ostatni tydzień to 1 piwo każdego dnia (maraton jak dla mnie, bo zazwyczaj piwo - najczęściej pszeniczniaki (szczytem był Paulaner czy Primator) i wytwory Browaru Fortuna dostępne w marketach - pijałem tylko w weekendy), poprzedzone długim studiowaniem zapachu, smaku i prezencji samego trunku. Zamiast jednak wrócić do najlepszego, mam już całą listę nowych piw do spróbowania, listę klasyków z gatunku "must-have" a niemal każdego dnia odkrywam nowe perełki do zdobycia. Nawet siebie nie podejrzewałem, że można za małe piwo dać 30-50zł i jeszcze być z tego dumnym, a po wypiciu usatysfakcjonowanym!

wtorek, 19 września 2017

Pracownia Piwa - LAB 14

LAB 14 z browaru Pracownia Piwa, to Fig Sour Ale - lekkie, kwaśne piwo górnej fermentacji z dodatkiem fig, wydane w limitowanej ilości specjalnie z okazji pierwszej edycji OMBF. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane, o ekstrakcie początkowym na poziomie 13% wag., alkoholu 5,6% obj., w składzie woda, słód jęczmienny, pszeniczny, figi, chmiel, drożdże. Na ratebeer 42/8 overall/style. Warka do 30/09/2017.


Butelka 330ml, firmowy kapsel i biało czarna etykieta zawierająca niepełne dane o składzie i parametrach. Piany prawie brak, barwa złota, opalizująca, z pływającymi drobinkami drożdży lub owoców. W aromacie świeże figi, kompot wigilijny, serwatka... Smak podobny, wytrawny, figowy, kwaskowy, jogurtowy, do tego nutki białego wina, pestek... Niska goryczka, niskie wysycenie, lekkie, dość pijalne.


Podobne do LAB 15, aczkolwiek mniej kwiatowe, bardziej owocowe, przez co chyba nieco lepsze.

Cena: 16,00zł

7+/10 pkt


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz