Mash, z amerykańskiego The Bruery,
to English Barley Wine Aged in Bourbon Barrels - ciężkie, słodowe piwo górnej fermentacji, leżakowane w dębowych beczkach po amerykańskim bourbonie. Parametry: alkohol 12,5% obj., goryczka 50 IBU. Brązowy medal na San Diego International Beer Festival 2015, 98 punktów ogółem i 95 w stylu według ratebeer. Edition 2015.
Brązowa
butelka
750ml, duży firmowy kapsel owinięty czarno srebrnym złotkiem, niepełne dane na etykiecie.
Piana kremowa, średnio trwała, barwa miedziana, opalizująca. Aromat to czysta poezja, zwłaszcza dla miłośników wanilii, do których się zaliczam. Jest to po prostu wanilinowa bomba, do tego rodzynki, syrop klonowy, figi i karmel, w tle delikatne taniny, kokos i bourbon. Cudo! W smaku lekkie rozczarowanie - piwo nie jest słodkie, owszem, sporo tu słodowości i tego co w zapachu, ale jest też winna kwaskowatość, pestkowa cierpkość, migdałowa goryczka i wyraźna alkoholowość na finiszu, co łącznie powoduje spory dysonans. Niskie, drobne wysycenie, oleista konsystencja, długie posmaki i morze wanilii...
To chyba najpiękniej pachnące piwo, jakie do tej pory dane mi było zdegustować. Zarazem jedno z niewielu, gdzie rozdźwięk między słodkim, wanilinowym aromatem i taniczno alkoholowym smakiem jest tak wyraźny... Trochę szkoda.
Cena: 18,59€
8+/10 pkt
Cena: 18,59€
8+/10 pkt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz